GES Bakım ve Onarım işlemi güneş santralinizin ömrünü uzatan ve verimini artıran en önemli çalışmaların başında gelmektedir. Güneş panellerinin ömrü ortalama 25 yıl olarak belirtilmekle birlikte kullanıma göre bu süre kısalıp 15 yıla düşebildiği gibi iyi bir bakım programı ile 35 yıla kadar çıkabilmektedir.
Güneş santrali kurulur iken yapılan ince çalışmalar, en iyi paneli en ucuza bulmak için gerçekleştirilen araştırmalar ne yazık ki Ges Bakım’ı için yapılmamaktadır. En kaliteli panel bile bakım yapılmaz ise ömrü fabrikanın verdiği süreyi görmeye yetmez. Zaman geçtikçe güneş panelleri, kablolar, inverterler hatta konstrüksiyonlar da yaşlanmakta ve performans kaybı yaşamaktadır. Bu nedenle GES bakımı sistem kalitesi kadar önemlidir.
GES Bakım firması belirlemek bu aşamada oldukça önemlidir. Öncelikle bakım firmasının ulaşılabilir olması gereklidir. Aradığınızda karşınızda muhatap bulabilmeli, bir sorun var ise anında çözebilmelisiniz. Santralinizde bir arıza olduğunda müdahale süresi mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Her geçen zaman üretimin aksaması ve kazancın düşmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle hızlı aksiyon alan işinin ehli bir GES Bakım Firması tercih etmelisiniz. Mi Enerji olarak tercih edebileceğiniz en iyi firmalardan birisi olduğumuzu buradan aktarmak isteriz.
GES Bakımında Nelere Bakılır?
GES Bakımı oldukça kapsamlı olup belirli periyotlarda düzenli olarak gerçekleştirilmelidir. Her elektronik cihazda olduğu gibi güneş santralinizde de arızalar olması kaçınılmazdır. Önemli olan arızaları mümkün olduğunca erken hatta mümkün ise arızalar gerçekleşmeden tespit edip giderilmelidir.
GES Bakımı kapsamında;
Panel ve İnverter Bakımı
Güneş panellerinizin ve inverterlerin periyodik olarak bakımı yapılmalı ve ürettiği elektriğin mümkün olduğunca fazla olması sağlanmalıdır. Güneş panelleri ve inverterler santralinizin ana elemanlarıdır. Bu nedenle panellerde veya inverterde oluşacak bir aksaklık doğrudan elektrik üretimini etkileyecektir.
- Termal görüntüleme ile paneller kontrol edilmelidir.
- Her stringin I-V (akım-gerilim) değerlerinin ölçülmesi, performansının belirlenmesi sınıflandırması ve kısa devre akımı, açık devre gerilimi, maksimum performans akım ve gerilim ölçümleri yapılmalıdır.
- İzolasyon (Hipot) testleri yapılmalıdır.
- Topraklama değeri ölçülmelidir.
- Panel temizliği periyodik olarak yapılmalıdır.
YG – OG Bakımı
Güneş santraliniz yüksek gerilim sınıfında olup Enterkonnekte şebekeye bağlıdır. Bu nedenle sadece yetkili, EKAT belgeli personeller tarafından işletilmeli ve bakımı yapılmalıdır.
Performans Analizi
Güneş santralinizin periyodik olarak performans analizleri gerçekleştirilmelidir. PVSYST gibi programlar ile santralinizin teorik olarak üretebileceği enerji tespit edilip gerçekte ne kadar ürettiği sürekli izlenmeli ve performans düşüşleri tespit edilerek gerekli müdahale yapılmalıdır.
GES Saha Bakımı
Panellerinizin, sistemin bakımı kadar Güneş Santralinizin kurulu olduğu saha bakımı da önemlidir. Yabani otlar, çalılar, ağaçlar gölgeleme yapabilmekte, kemirgenler kabloları koparabilmektedir. Bu nedenle ortaya çıkabilecek olumsuzluklara karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
Simülasyon ve Analiz
Güneş santralimim ilk kurulum aşamasında planlanan performans değerinim yakalanması için PVSYST gibi programlar aracılığı ile gerçek zamanlı simülasyon yapılması ve teorik performans değeri ile gerçek performans değeri kıyaslanarak analiz edilmeli ve santra mümkün olduğunca yüksek performansta çalışmalıdır. Bunun için profesyonel bir bakım ekibi ile çalışmanız önemlidir.
Fotoğraf Galerisi
Mevzuat ve Personel Çalıştırma
Şebekeye bağlı güneş santralleri, çift yönlü olarak enerji bulunmakta olup AC ve DC akım üretilen yüksek tehlikeli sınıfa giren tesislerdir. Bu nedenle bazı mevzuatlar ile piyasa düzenlenmiştir.
Yüksek Gerilim (YG) tesislerinde çalışacak kişiler Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ile belirlenmiştir. Güneş santrali sahipleri için de sorumluluk ve görevler bu yönetmelikte belirlenmiştir. Burada “Teknik Mevzuata göre görev yapacak yetkili işletme sorumlusu istihdam etmek ve/veya bu konuda gerekli hizmetleri almakla yükümlüdür.” ibaresi yer almaktadır.
Çalışacak personel Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nin 60. Maddesinde ”Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır.” hükmü ile sorumluluk ve yetki alanı belirlenmiştir.
Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’nin 60. Maddesi Yüksek Gerilim Elektrik Tesislerinde çalışacak teknisyen ve teknikerlerin ” (EKAT) Yüksek Gerilim (YG) Altında Çalışma İzin Belgesine ” sahip olmasını ve bir mühendis nezaretinde çalışması gerektiğini belirtmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
Ges Bakım Periyodu Nedir?
GES Bakım periyodu santralin kapasitesine ve türüne (Arazi – Çatı) göre değişmekle birlikte 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık periyotlarda bakımlar gerçekleştirilmektedir.
Ges Bakımı Kimler Tarafından Yapılmalı?
GES Bakımı alanında uzman, Yüksek gerilim altında çalışma izin belgesi (EKAT) olan yetkin personeller tarafından gerçekleştirilmelidir.
Ges Bakımı Ne Kadar Önemli?
GES Bakımı, güneş enerjisi santraliniz için etkin bir biçimde çalışmasını sağlamak amacıyla yapılmakta olup oluşabilecek arızaları ve üretim kayıplarını önceden tespit ederek giderilmesi olarak tanımlanabilir.
Cihaz Altyapısı
Mi Enerji olarak GES Bakımı için son nesil ölçüm ve test ekipmanları ile termal drone’lar kullanılmakta olup güneş enerjisi santralinin mevcut durumu ile olması gereken durumu ortaya çıkarılarak ayrıntılı raporlama yapılmaktadır.